Komárom 2014.

Komárom 2014.

Két világháború egy hétvégén

Egyet fizet, kettőt kap! Akár így is érezhették azok a látogatók, akik a Komáromi Igmándi Erődben jelen voltak az őszi idény legjelentősebb magyarországi Első és Második Világháborút felidéző katonai hagyományőrző eseményén. A Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány szervezésében, a Magyar Honvédség és a Magyar Huszár és Katonai hagyományőrző Szövetség támogatásával létrejött rendezvényen, – mely nem utolsósorba Udovecz György hagyományőrző ezredes úr áldozatos munkáját dicséri – a magyar, lengyel, cseh, szlovák és osztrák hagyományőrzők újra játszották a két nagy háború egy-egy lehetséges eseményét.

Lehetséges, mert a játékok nem egy adott esemény pontos felelevenítése volt, hanem egyfajta szituációs játék, melynek során megelevenedtek a korabeli hadviselés jellemző történései. Külön érdekesség volt a hagyományőrzők számára, hogy a rendezvénynek otthont adó erődben két napon keresztül testközelből tapasztalhatták meg katona elődeik életkörülményeit, „kényelmi” színvonalát, mivel az erőd szó szerint érintetlen állapotban maradt az utókorra.

Külön említést érdemelnek cseh és szlovák bajtársaink, kik a nemzetközi rendezvényeken mindig egyfajta hiánypótló szerepben tűnnek fel lelkesen és kiváló színvonalon keltve életre az ellenséget. Ez jelen esetben is így történt. Élethűen öltötték magukra a szovjet és német egyenruhákat, már-már megtévesztve a gyanútlan szemlélőt.

A II. Világháborús Amerikai Katonai-Polgári Hagyományőrző és Rövidfilm Készítő Egyesület is képviseltette magát ifj. Snoj Péter hagyományőrző százados úr vezetésével. Sajnos, mivel az utolsó pillanatban bevetésük útjába akadály került, mint megfigyelők vettek részt az eseményen, tudásukat az éjszakai hadijátékon mutatták be.

Kép, szöveg: Dessewffy

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük