Bemutatkozás

Bemutatkozás

Alapítványunk 1996-óta jeleníti meg első sorban a Szolnok megyei kötődésű regulális katonai alakulatokat. Különös tekintettel az 1860-ban alakult K.u.K. 68. Jászkun gyalogezred, majd később a 10 Bethlen Gábor gyalogezredeket, melyeknek felállítási helye Szolnok városa volt. Természetesen minden évben megemlékezünk az 1849. március 5.i szolnoki ütközetre,

a Hősök Napjára, a Nemzeti Emlékezet napjára, Március 15.-ére, illetve Október 6, és az október 23.i emléknapokra is.

Gyűjtjük és kiállítjuk a fellelt tárgyi és egyéb emlékeket, előadásokat tartunk a város hadtörténeti eseményeiről.

Szoros partneri viszonyban állunk a város illetve az ország katonai alakulataival, a város, a megye múzeumaival, valamint a város, illetve a megye Önkormányzati szerveivel.

Természetesen tevékenységünk túlnyúlik a város, illetve a megye határán.

Jó partneri viszony alakult ki a szomszédos országok katonai hagyományőrzőivel. Rendszeresen érkeznek hozzák Cseh, Szlovák, Osztrák, Lengyel, Német, sőt Belorusz és Orosz hagyományőrzők is.

2000 óta szervezünk hadijáték bemutatókat a komáromi Monostori erődben. Minden évben két hadijátékot szoktunk Komáromba, a Monostori Erődben szervezni.

Az elsőt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 1849-es komáromi eseményeit időző hagyományőrző csatát a monostori sáncok védelmét az minden évben nagy erőkkel szeretnénk felidézni. A hadijáték fő gondolata a császári ostromgyűrű megtámadása illetve felszámolásának kísérlete, amely 1849. április végén történt. Ennek felelevenítésére Cseh és osztrák hagyományőrzőket is segítségül hívunk. Természetesen valamennyi 1848-49-es hagyományokat őrző magyarországi csapat is bemutatja tudását.

A másodikat a II. világháború magyarországi eseményeiből választottuk. Tekintettel arra, hogy ez a korszak már igen erősen technikai jellegű, ezért mind a szövetséges, mit a szovjet oldalon harcjárműveket és egyéb katonai szállító eszközöket fogunk megjeleníteni a szovjet, magyar és a német gyalogsági csapatok mellett. Az elmúlt években sikerült egy magyar felségjelű vadászrepülőgéppel meglepnünk a közönséget, a már szokásos szovet típusok mellé.

Hadijátékainkat minden esetben szaktörténész szokta a közönség számára tolmácsolni a hadijátékokat, és természetesen kiállításokat, fegyverzeti, ruházati bemutatókat is fogunk a nézők számára szervezni.

Az alapítvány nyitott, ezért minden érdeklődőt szeretettel várunk, aki hajlandó a terveinknek megfelelő célt segíteni.

One thought on “Bemutatkozás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük